Transforming Our Building

Since 2007, we have been developing a Capital Project with a difference.


Our aim is to create a building that is truly responsive to the people it is designed for: visitors, audiences, artists and staff. In 2007 we developed the concept of Playgrounding with our architectural partners Haworth Tompkins (winners of the RIBA Stirling Prize: Everyman Theatre, Liverpool 2014), a unique iterative design methodology inspired by Scratch. Scratch is a process to develop new ideas or ways of doing things founded by Battersea Arts Centre in February 2000.

An extended research and development period from 2007-2013 was primarily funded by Arts Council England, Big Lottery Fund and Heritage Lottery Fund. This period has allowed design ideas to be tested in small-scale and with low-cost investment to deliver richer, more creative results that better meet the needs of building users. Changes made to the fabric of the building will give form to ideas envisaged in the imagination of artists, with the insight of local people and the design expertise of the architect.

From late 2014, we started the next phase of major works including:
 

    • Demolition of partition walls added over last century

    • Excavation of ground around Courtyard to allow for an extra floor level

    • Creation of shaft for new large lift in core of building

    • Renovation and repair of walls and roofing
 

For the latest information read our Capital Blog.

The past, present and future of our building development is covered in detail in the online Playground Projects publication.

ABOUT BATTERSEA ARTS CENTRE

DISCOVER MORE

SCRATCH VIDEO
CAPITAL BLOG
PLAYGROUND PROJECTS
BAC DIGITAL ARCHIVE

Back